Status szkolenia:

Czas trwania szkolenia: 1 dniowe (6 h)
Termin szkolenia: 26 maja 2025 r.

Miejsce szkolenia: Webinar (szkolenie online)

Symbol szkolenia: Mikrobiologia
Cena netto Cena brutto
Cena szkolenia od pierwszej osoby 450,00 zł 553,50 zł
Cena szkolenia od drugiej i kolejnej osoby 400,00 zł 492,00 zł
Zwolnienie z VAT: Pobierz

Dostępne formy szkolenia:

  • Szkolenie otwarte
  • Szkolenie zamknięte na miejscu w laboratorium

 Cel szkolenia oraz zakres merytoryczny:

Celem szkolenia jest omówienie i zobrazowanie w sposób praktyczny, wymagań norm: PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 oraz PN ISO 5667-5:2017-10 w zakresie pobierania próbek wody do badań fizykochemicznych.

W trakcie szkolenia zostanie omówione pobieranie próbek wody do spożycia przez ludzi z systemów dystrybucji oraz z beczkowozów/ cystern a także ogólne wytyczne dotyczące opracowywania programów popierania próbek i technik pobierania zgodnie z PN-EN ISO 5667-1:2023-10.

Omówione również zostaną zagadnienia związane z prowadzeniem pomiarów terenowych, nadzorowaniem wyposażenia, spójność pomiarowa, kryteria akceptacji przyjęcia próbek do badań, upoważnienie personelu oraz monitorowanie kompetencji a także techniki kontroli jakości pobierania próbek.

Zakres merytoryczny szkolenia:

    1. Proces pobierania próbek – wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 i dokumentów jednostki akredytacyjnej dotyczące pobierania próbek.
    2. Wymagania przepisów prawa.
    3. Punkty zgodności.
    4. Wyznaczanie miejsc pobierania próbek.
    5. Wytyczne dotyczące opracowywania programów i technik pobierania próbek wg PN-EN ISO 5667-1:2022-07.
    6. Pobieranie próbek wody do spożycia przez ludzi wg PN ISO 5667-5:2017-10.
    7. Pobieranie próbek wody do spożycia z beczkowozów / cystern.
    8. Prowadzenie pomiarów terenowych i zapisy z nimi związane.
    9. Nadzorowanie wyposażenia do pobierania próbek i pomiarów terenowych. Spójność pomiarowa.
    10. Wymagania dotyczące szacowania niepewności pobierania próbek.
    11. Utrwalanie próbek i postępowanie z próbkami po pobraniu wg PN-EN ISO 5667-3:2018-08.
    12. Upoważnienie personelu do pobierania próbek – kryteria kompetencyjne, monitorowanie kompetencji.
    13. Przyjęcie próbek do badań – kryteria akceptacji.
    14. Techniki kontroli jakości.
    15. Raportowanie pobierania próbek, przedstawianie pobierania próbek i informacji związanych w sprawozdaniach z badań.
    16. Badania biegłości.

Najważniejsze pytania na jakie znajdą Państwo odpowiedź:

  • Jak prawidłowo pobierać próbki wody do analiz fizykochemicznych?
  • Jak prawidłowo dokumentować pobieranie próbek i pomiary terenowe?
  • Jak dobrać metodę pobierania do celu pobierania?
  • Jak postępować z próbkami po pobraniu?
  • W jaki sposób nadzorować wyposażenie?
  • Jak zapewnić odpowiednio wysoką jakość pobierania?

Forma szkolenia: wykład + dyskusja

Szkolenie realizowane w formie online (webinar).
Organizator zapewnia dostęp do platformy webinarowej oraz kody dostępu.

Uczestnik nie musi instalować żadnych programów.

Wymagania wobec uczestnika szkolenia: dostęp do laptopa / komputera z głośnikami, dostęp do Internetu, aktualna wersja przeglądarki internetowej (Google Chrome, Firefox, Safari, Edge lub Opera).

Do kogo adresowane jest szkolenie:

Szkolenie przeznaczone dla personelu laboratorium, który odpowiada za pobieranie próbek wody do badań mikrobiologicznych.

Nasz wykładowcaMaja Kunik – Absolwentka Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Szczecińskiego. Doświadczenie laboratoryjne zdobywała w akredytowanym laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp.

Kompetencje w zakresie wymagań laboratoryjnych oraz auditowania laboratoriów badawczych to efekt wieloletniej pracy w akredytowanych laboratoriach. Wieloletni szkoleniowiec z zakresu pobierania próbek środowiskowych, metod fizykochemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych. Jest także auditorem technicznym z zakresu wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018.

Obecnie specjalista ds. jakości w akredytowanym laboratorium w branży wodociągowej, szkoleniowiec i konsultant MS EDU.

Dostępne wersje materiałów dla tego szkolenia:

  • materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej pdf przesłane na maila na 2-3 dni przed szkoleniem.
  • (uwaga – do szkoleń webinarowych dostępna jest tylko wersja elektroniczna materiałów. Na formularzu zgłoszenia elektronicznym dostępna jest obecnie jedynie wersja drukowana – jej wybór będzie oznaczał otrzymanie wersji elektronicznej. Pracujemy nad zmianą naszych formularzy zgłoszeniowych).

Kod: Mikrobiologia

Cena szkolenia obejmuje
Uczestnictwo w szkoleniu online (dostęp do platformy, instruktaż postępowania), materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej pdf. – wysłane na 5-4 dni przed planowanym szkoleniem, zaświadczenie uczestnictwa.

Cena szkolenia nie obejmuje
Zakwaterowania (tj. nocleg, kolacja, śniadanie);

Uczestnik zobligowany jest do posiadania: laptopa / komputera z głośnikami, połączenia z Internetem oraz aktualną wersję przeglądarki internetowej (Google Chrome, Firefox, Safari, Edge lub Opera).

Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu
Zgłoszenie na formularzu zgłoszenia: drogą elektroniczną za pomocą strony www, lub drogą mailową, wysyłając skan formularza zgłoszenia (link) na maila: szkolenia@msedu.pl (formularze do pobrania na górze strony)

Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu
Kontakt telefoniczny 665 50 63 00 i mailowy: szkolenia@msedu.pl
Prosimy o niezwłoczne poinformowanie o rezygnacji. Rezygnacje bez naliczania kosztów będą przyjmowane do 7 dni przed terminem szkolenia, po tym czasie będzie naliczana opłata 100% kosztów udziału (w przypadku listy rezerwowej i znalezienia zastępstwa, będzie możliwe anulowanie opłaty). Więcej szczegółów w Regulamin organizacji szkoleń ZAWSZE Istnieje możliwość zmiany uczestnika.

Płatność za szkolenie
PRZELEW – 14 dni po szkoleniu na podstawie faktury VAT przekazanej podczas rejestracji uczestnikowi (lub wysłanej na wskazany adres – prosimy o zgłoszenie tej opcji podczas przesyłania zgłoszenia)

Formularz zgłoszenia na szkolenie otwarte:

Formularz kontaktowy dotyczy szkolenia zamkniętego na miejscu w laboratorium: