Status szkolenia:
Czas trwania szkolenia: 1 dniowe (4 h)

Termin szkolenia: 05 listopada 2024 r.
Miejsce szkolenia: Webinar (szkolenie online)

Symbol szkolenia: Mikrobiologia
Cena netto Cena brutto
Cena szkolenia od pierwszej osoby 400,00 zł 492,00 zł
Cena szkolenia od drugiej i kolejnej osoby 350,00 zł 430,50 zł
Zwolnienie z VAT: Pobierz

Dostępne formy szkolenia:

  • Szkolenie otwarte

Cel szkolenie: Celem szkolenia jest przedstawienie wymagań normy PN-EN ISO 11133 oraz norm metodycznych w zakresie kontroli podłoży mikrobiologicznych oraz szczepów odniesienia. Szkolenie pozwoli odpowiedzieć na pytanie jak często kontrolować podłoża w jakim zakresie oraz jak interpretować uzyskane wyniki. W trakcie szkolenia zostanie zaprezentowany praktyczny przykład konstrukcji kart kontrolnych współczynnika żyzności i jego praktycznej oceny.

Zakres merytoryczny szkolenia / Najważniejsze pytania, na jakie znajdą Państwo odpowiedzi:

  1. Wyroby i usługi nabywane z zewnątrz tj. zasady specyfikacji zamawianych pożywek, szczepów,  kontrola towaru, ocena dostawców, weryfikacja dokumentacji.
  2. Jak zapewnić spójność pomiarową w badaniach mikrobiologicznych.
  3. Kolekcja WDCM – czyli jak wybierać szczepy wzorcowe (analiza certyfikatów).
  4. Postepowanie z szczepami w laboratorium – zasady namnażania, przechowywania
  5. Jak sprawdzać szczepy odniesienia czyli ustalamy zakres sprawdzeń (morfologia, biochemia i serologia).
  6. Rutynowe stosowanie organizmów testowych w celu zapewnienia spójności pomiarowej.
  7. Szczepy odniesienia w procesie kontroli podłoży oraz wykorzystanie szczepów w procesach weryfikacji metod badawczych.
  8. Ilościowe preparaty szczepów odniesienia- omówienie zasad ich stosowania.
  9. Kontrola jałowości podłoży – strategiczny element badań mikrobiologicznych.
  10. Podłoża stałe selektywne algorytm postepowania kontroli ilościowej i jakościowej – zasady sprawdzenia, szczepy odniesienia, poziom inokulacji, kryterium oceny.
  11. Podłoża stałe nieselektywne algorytm postepowania kontroli ilościowej i jakościowej – zasady sprawdzenia, szczepy odniesienia, poziom inokulacji, kryterium oceny.
  12. Podłoża płynne algorytm postepowania kontroli ilościowej i jakościowej – zasady sprawdzenia, szczepy odniesienia, poziom inokulacji, kryterium oceny.
  13. Kontrola rozcieńczalników i podłoży transportowych.
  14. Karty kontrolne współczynnika żyzności – konstrukcja pierwszej karty, wyznaczenie granic kontrolnych, monitorowanie współczynnika żyzności, ocena kolejnych kart.

Do kogo adresowane jest szkolenie: szkolenie adresowane jest do personelu laboratoryjnego którego zadaniem jest kontrola podłoży mikrobiologicznych oraz organizmów testowych. Szkolenie będzie przydatne zarówno dla osób wykonujących wyżej wymienioną działalność laboratoryjną jak i dla osób odpowiedzialnych za ustanowienie dyspozycji systemowych w zakresie kontroli podłoży i szczepów odniesienia. Z szkolenia mogą skorzystać również osoby, które przygotowują zamówienia dla dostawców zewnętrznych.

Nasz wykładowca:

Marta Tytko – auditor, ekspert w zakresie systemów zarządzania jakością wg norm ISO/IEC 9001, ISO/IEC 22000 oraz PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02, badań mikrobiologicznych próbek wody, żywności, kosmetyków, próbek z powierzchni  oraz  pobierania próbek wody.

Umiejętności praktyczne wdrażania systemów zarządzania jakością zdobyła poprzez udział
w projektach wdrożeniowych, konsultacjach oraz w procesach auditowania.  Absolwentka wydziału Biologii na Akademii Pedagogicznej w Krakowie. Obecnie kierownik Laboratorium Badania Żywności odpowiedzialna za funkcjonowanie systemu zarządzania oraz kompetencje techniczne.

Wieloletni szkoleniowiec z zakresu ww. norm, procesu auditowania innych narzędzi systemowych w tym oceny ryzyka. Wykładowca Uczelni Wyższych w obszarze zapewnienia bezpieczeństwa żywnością. Ekspert posiadający praktyczne doświadczenie w wykonywaniu badań mikrobiologicznych i wiedzę z obszaru technicznego oraz systemów zarządzania.

Dostępne wersje materiałów dla tego szkolenia:

  • materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej pdf przesłane na maila na 2-3 dni przed szkoleniem.
  • (uwaga – do szkoleń webinarowych dostępna jest tylko wersja elektroniczna materiałów. Na formularzu zgłoszenia elektronicznym dostępna jest obecnie jedynie wersja drukowana – jej wybór będzie oznaczał otrzymanie wersji elektronicznej. Pracujemy nad zmianą naszych formularzy zgłoszeniowych).

Kod: Mikrobiologia

Cena szkolenia obejmuje
Uczestnictwo w szkoleniu online (dostęp do platformy, instruktaż postępowania), materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej pdf. – wysłane na 5-4 dni przed planowanym szkoleniem, zaświadczenie uczestnictwa.

Cena szkolenia nie obejmuje
Zakwaterowania (tj. nocleg, kolacja, śniadanie);

Uczestnik zobligowany jest do posiadania: laptopa / komputera z głośnikami, połączenia z Internetem oraz aktualną wersję przeglądarki internetowej (Google Chrome, Firefox, Safari, Edge lub Opera).

Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu
Zgłoszenie na formularzu zgłoszenia: drogą elektroniczną za pomocą strony www, lub drogą mailową, wysyłając skan formularza zgłoszenia (link) na maila: szkolenia@msedu.pl (formularze do pobrania na górze strony)

Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu
Kontakt telefoniczny 665 50 63 00 i mailowy: szkolenia@msedu.pl
Prosimy o niezwłoczne poinformowanie o rezygnacji. Rezygnacje bez naliczania kosztów będą przyjmowane do 7 dni przed terminem szkolenia, po tym czasie będzie naliczana opłata 100% kosztów udziału (w przypadku listy rezerwowej i znalezienia zastępstwa, będzie możliwe anulowanie opłaty). Więcej szczegółów w Regulamin organizacji szkoleń ZAWSZE Istnieje możliwość zmiany uczestnika.

Płatność za szkolenie
PRZELEW – 14 dni po szkoleniu na podstawie faktury VAT przekazanej podczas rejestracji uczestnikowi (lub wysłanej na wskazany adres – prosimy o zgłoszenie tej opcji podczas przesyłania zgłoszenia)

Formularz zgłoszenia na szkolenie otwarte:

Niestety szkolenie już się odbyło i dalsza rejestracja nie jest możliwa. Proszę sprawdzić ponownie za jakiś czas.